De werkwijze van Fysio Baarn


Goed onderzoek

We beginnen altijd met een onderzoek. Je vertelt over je klacht. We luisteren aandachtig, vragen door op onderwerpen en willen meer weten van bijvoorbeeld je leefstijl, hoe je sport of wat je gedurende de dag doet. Ondertussen letten op je houding en bewegingen.

Vervolgens krijg je een lichamelijk onderzoek. We analyseren de pijnlijke plek en de gewrichten en spieren die in het verlengde er van liggen. Bij afsluiting van dit gesprek kunnen we je al veel over je klacht vertellen en wat een goede behandeling zou zijn voor je.

We nemen het meteen door, en als je wilt, kunnen we ook direct aan de slag.

Geen plek, maar een gebied

We onderzoeken de klacht en kijken daarbij naar je hele lichaam, eventuele klachtgeschiedenis en je leefstijl. Het kan het goed zijn dat de plek waar je pijn hebt, niet de plek van je klacht is. Je knie doet pijn omdat bijvoorbeeld de spieren rond je heupen gespannen zijn. Je lichaam kan, om langdurige schade op de ene plek te voorkomen een blessure ergens anders forceren.

We kijken daarom altijd naar de hele regio. We verdelen je lichaam in twee regio’s: alles onder je lage onderrug en alles boven je lage onderrug.

Zorgvuldigheid, zorg en aandacht

Veel cliënten sporten graag. En die willen dus liever niet lang ‘rustig aan doen’. We begrijpen het goed. Maar we willen je toch op het hart drukken even wat minder hard te gaan. Om je spieren goed op kracht te krijgen, moeten ze lang en los zijn. Als je voor die tijd toch op kracht gaat trainen, kun je blessures in de hand werken. We werken aan het snelste herstel, maar wel zorgvuldig.

Massage om de spieren los te maken

Je gedrag beïnvloedt je lichamelijke conditie. Daarom richten we ons in de behandeling ook op dat gedrag: wat kun je anders doen, beter doen, en hoe doe je dat dan?

Maar het gaat niet alleen om gedrag. We werken aan je spieren; daar gebeurt het tenslotte. Met een eigen techniek in dieptemassage, eventueel aangevuld met dry needling bereiden we de spieren voor op de revalidatie. Met onze handen, dus tegen de tijd dat ja aan het werk gaat, kennen we je spieren goed en kunnen we de ontwikkeling precies volgen. Die eerste fase, het losmaken, duurt ongeveer drie weken waarin je om de dag langskomt voor een massage van 20 minuten.

Je spieren op lengte brengen

Het is overduidelijk. Je kunt met het pijnlijke gewricht veel minder dan met het andere. Je kunt je arm niet zo hoog optillen, je schouder staat hoger, je kunt je knie niet zo ver buigen. Als je het zelf niet voelt, kun je het voor de spiegel goed zien. Dat komt omdat je spieren niet op gelijke lengte zijn. We zeggen altijd “op een scheve fundering kun je niet bouwen” —daarom ga je de spieren rondom de pijnlijke plek langer maken.Je krijgt een persoonlijk rek- en strekprogramma en gaat zelf aan de slag. Je krijgt van ons goede uitleg, we kijken een keertje mee en daarna doe je het vooral zelf. Als je spieren op gelijke lengte zijn, kunnen we met de laatste stap beginnen.

Krachttraining

Het gaat om sterke spieren. Je krijgt een trainingsprogramma ingericht op jouw klacht, je leefstijl en wat je zegt zelf te willen en kunnen doen. Met beleid train je zo je spieren. Stap voor stap op weg naar 100%. We zien vaak dat cliënten zich zelfs beter voelen en aangeven meer te kunnen. Dat is ook wel te begrijpen, je kent je lichaam beter, bent je bewuster van je manier van bewegen, en je weet hoe je goed voor je lichaam zorgt.

Wil je meer weten?

Bel of mail ons voor een afspraak, we helpen je graag!