Herstel na Herniaoperatie bij Fysio Baarn


Ik ben geopereerd aan een hernia. Hoe kan ik snel herstellen?

Natuurlijk wist je het wel. Je moet geduld hebben. Maar —phoe— dat is toch lastiger dan je dacht. Je wil na deze hernia-operatie vooral dat alles weer gewoon wordt. Hoe zorg je ervoor dat je snel weer alles kunt, zonder gevaar voor overbelasting?

We werken aan je houding en beweging

Je krijgt een programma op maat dat is is ingericht op je klachten, je leefstijl en je lichaam. De fysiotherapeuten van Fysio Baarn doorlopen drie stappen: eerst maken we de spieren rondom je hernia lang en los, daarna brengen we ze op kracht. Ondertussen krijg je hulp bij het verbeteren van je houding en de manier waarop je beweegt.

Leren opletten

De eerste zes weken na de operatie is het opletten. Vooral bij alledaagse bewegingen. Je moet het allemaal net even anders doen, net even voorzichtiger. Dat is lastig. Het zijn zulke gewone bewegingen; je maakt ze zonder na te denken. Omdat we je veel zien, kunnen we je helpen erop te letten. En door extra uitleg te krijgen over de reden van sommige voorzichtigheden, kun je het beter onthouden en er op letten.

Rusten, rustig bewegen en niet tillen

In het algemeen doe je erg goed aan regelmatig te rusten. En dan ook echt te rusten. Even liggen. Even niks. Zo bouw je je uithoudingsvermogen rustig op. Even fietsen of wandelen op een hometrainer, en dan weer liggen. Even door het huis lopen, en dan weer liggen. Na zes weken kun je het uitbreiden door —als dat gaat— buiten te fietsen of te zwemmen.

Niet langer dan 20 minuten zitten. Vooral in de eerste zes weken. Ook als je meerijdt in de auto. En als je zit, zorg voor een hoge rugleuning, met voldoende steun in de zij. Zorg dat de stoel hoog genoeg is, zodat je tegen de leuning kunt zitten met je voeten bij de grond. Ga niet onderuitgezakt zitten. Als je wil, kun je je onderrug ondersteunen met een kussen.

Niet tillen. Voordat je dingen wilt doen waarbij je moet tillen, moet je goed met de fysiotherapeut overleggen. Of het wel kan, en hoe je het beste kunt tillen: dicht op je lichaam, onder te ver te buigen of draaien, met rustige bewegingen en met twee handen. Oh, en echt: alleen licht tillen!

De eerste zes weken moet je echt rust houden; ook geen klusjes in huis. Niet even stofzuigen. Niet even een stofdoekje. Niets. Na zes weken kun je, in overleg met de fysiotherapeut, weer rustig aan de slag. Let er wel op dat je je bewust blijft van je houding en rustig beweegt.

En wanneer mag ik weer sporten?

Tot de controleafspraak bij de specialist mag je sowieso niet intensief bewegen. afhankelijk van de uitkomst van die afspraak, stellen we een bewegingsprogramma op waarmee je op een zorgvuldige manier aan je herstel kunt werken. Dat geldt trouwens ook voor je werk: tot de controleafspraak mag je niet werken. Daarna kun je, met beleid en begeleiding rustig weer aan de slag.

Maak een afspraak, het is het beste dat je nu kunt doen.

We drukken je op het hart om even langs te komen. We krijgen te veel mensen die te lang doorliepen en hun klacht (en compensatieklachten) onnodig erger maakten. Maakt niet uit dat het niet altijd pijn doet. Geeft niks dat het volgens jou een beetje beter gaat vandaag.

We kijken je graag even na, dan kun je goed geïnformeerd besluiten wat je er aan wilt doen. Bel, mail of vul het contactformulier in en kom langs. We helpen je graag.