Osteoporose of botontkalking bij Fysio Baarn
Een betrokken fysiotherapeut
Het doet pijn. Je maakt je zorgen. Je paste je eetgewoonten er al op aan, misschien neem je vitamine-D-tabletten en calcium.
Bewegen is belangrijk, dat weet je; vooral wandelen, joggen, tennissen, dansen en bijvoorbeeld traplopen. Je wil graag iets doen, en je wil dat ook goed doen; met beleid en de juiste houding, niet te hard trainen, ook niet te weinig doen. Geleidelijk aan. Maar hoe zat het ook alweer met bewegen en botontkalking?
Op weg naar een actieve leefstijl
Je gaat een actieve leefstijl ontwikkelen. En wij helpen je erbij door je spieren los, lang en daarna sterk te maken. Dat voorkomt blessures terwijl je werkt aan meer balans en steviger spieren. Dat zal het risico op vallen kleiner maken.
Je zult merken dat tijdens het losmaken van de spieren de pijn al behoorlijk minder wordt. Je leert ook je lichaam beter kennen, wat botontkalking met je doet en hoe beweging jou kan helpen. Zo werk je toe naar een actieve leefstijl die bij je past en je soepel en fit houdt.
Natuurlijk weet je wat osteoporose is
Je hebt al onderzoek laten doen, hebt advies gekregen en doet alles om de gevolgen te beperken. Je eet goed, misschien gebruik je supplementen zoals calcium en vitamine D.
Je botten worden brozer, minder stevig en met een fragieler structuur. Je bent alert op je lichaam en wil schade voorkomen. Bewegen helpt je daarbij: de pijn neemt af, de kans op botbreuken verkleint en het kan zelfs helpen de achteruitgang van de structuur in je botten te beperken.
We maken een beweegprogramma. Helemaal afgestemd op je klacht, je leefstijl en wat je wil doen en kunnen. Gaandeweg leer je je lichaam beter kennen; wat je kunt, waar je rekening mee moet houden en wat je beter niet kunt doen. Je kunt je met meer zekerheid bewegen en werken aan een actieve leefstijl.
In sommige gevallen kan verminderd evenwichtsgevoel bij botontkalking ontstaan. Dan zetten we een speciaal programma in om daaraan te werken.
Wat zijn de risico’s voor osteoporose?
Botontkalking komt vooral voor bij vrouwen boven de 55 jaar. Mannen kunnen het echter ook krijgen en ook onder de 55 kun je er last van hebben. Het is een genetische aandoening; je kunt het risico beperken door gevarieerd te eten, niet te roken en alcohol en koffie met mate te drinken. Bewegen in de buitenlucht is ook een belangrijke factor bij het beperken van de risico’s.
Wat kan ik zelf doen?
Bewegen. En dan vooral die activiteiten waarbij je botten je lichaam moeten te dragen, zoals traplopen, tennissen, tuinieren, een fijne wandeling. Zwemmen en fietsen hebben bijvoorbeeld veel minder effect.
Je kunt daarnaast iets doen om botbreuken te voorkomen. Je huis een beetje aanpassen, met vaste vloerkleden bijvoorbeeld, voldoende licht en goede leuningen. Let erop dat je altijd stevig kunt staan —geen hakken, gladde zolen of sokken.