Artrose bij Fysio Baarn
Helpt een fysiotherapeut bij artrose?
Je bent stijf. Je hebt moeite met bewegen. Pijn, in de avond erger dan in de ochtend. Waar zit de pijn bij jou? Je knie? Je heupen? Misschien in je lies, richting bovenbeen? Het is echt vervelend en soms te pijnlijk. Je hebt waarschijnlijk al het een en ander geprobeerd. En nu vraag je je af of fysiotherapie je kan helpen.
Op weg naar een fitte leefstijl
Een fysiotherapeut kan je helpen om op een verantwoorde manier in beweging te blijven. Mensen met artrose hebben —begrijpelijk— de neiging hun bewegingen te beperken. Dat voelt fijner. Het is makkelijker. Maar uiteindelijk werkt het averechts. Hoe minder je beweegt, hoe strammer je wordt en uiteindelijk kun je zelfs zonder te bewegen pijn hebben.
Daarom krijg je een beweegprogramma dat bij je past. We onderzoeken je klachten en kijken naar wat je zelf nog kunt en wil doen. Je vertelt wat meer over de geschiedenis van de klacht en je leefstijl. Vervolgens kijken we met een lichamelijk onderzoek naar de hele regio. Heb je een knie-artrose, dan kijken we ook naar de heup. We helpen je vervolgens door de spieren rondom de pijnlijke plekken los te maken. Daarnaast krijg je oefeningen om je spieren soepel te houden.
Het is een langer traject, waarin we je van dichtbij blijven volgen. We blijven je spieren soepel houden en helpen je bij de onderdelen die je moeilijk vindt. Je zult merken dat je spieren steeds sterker worden en je uithoudingsvermogen toeneemt. Dan krijg je ook steeds meer plezier in het bewegen. Als de behandeling is gestopt, is het natuurlijk belangrijk dat je blijft bewegen. Vandaar dat we al tijdens de behandeling aandacht besteden aan het onderhouden van een vitale leefstijl.
Deskundige begeleiding na operatie
Bij vergevorderde artrose krijg je een kunstknie of -heup. Zo’n operatie is ingrijpend; niet alleen voor het gebied, maar voor de hele regio. Daarom doe je er goed aan om op een zorgvuldige manier weer te gaan bewegen. We stellen een herstelprogramma op. Je krijgt informatie over wat je wel en niet moet doen en waar je op moet letten als je oefeningen doet.
Het is vooral gewrichtspijn
In je gewrichten maak je beweging. Twee botten moeten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en bij elkaar gehouden worden. Best een ingewikkeld mechaniek. De twee uiteinden van de botten worden bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden. Er zit kraakbeen om je botten om de klappen op te vangen en er voor te zorgen dat de twee boten elkaar niet beschadigen. Als je artrose hebt, wordt dat kraakbeen dunner.
Goed om te doen als je artrose hebt
- elke dag minstens een half uurtje bewegen
- tijdens het bewegen: op tijd even rusten tussendoor
- schaf schoenen met schokabsorberende zolen aan
- ga niet te ver; als het pijn doet, doe je kalm aan
Maak een afspraak, het is het beste dat je nu kunt doen.
We drukken je op het hart om even langs te komen. We krijgen te veel mensen die te lang doorliepen en hun klacht (en compensatieklachten) onnodig erger maakten. Maakt niet uit dat het niet altijd pijn doet. Geeft niks dat het volgens jou een beetje beter gaat vandaag.
We kijken je graag even na, dan kun je goed geïnformeerd besluiten wat je er aan wil doen. Bel, mail of vul het contactformulier in en kom langs. We helpen je graag.